Masterplan bereikbaarheid CID Binckhorst

12-12-2022

Er is onderzoek gedaan welke variant van openbaar vervoer het best past om reizigers te vervoeren. Hieruit komt als advies naar voren dat de tram het beste vervoermiddel is.

Gemeente Leidschendam-Voorburg heeft samen met de gemeente Den Haag, Rijswijk, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), de provincie Zuid-Holland en het Rijk onderzocht hoe het openbaar vervoer tussen Den Haag Centraal en station Voorburg en naar Rijswijk/Delft het best kan worden uitgebreid.

In het onderzoek MIRT-Verkenning CID-Binckhorst is gekeken hoe veel mensen in korte tijd op hun plek van bestemming kunnen komen. Dit heet Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV): stads- en streekvervoer dat voldoet aan hoge eisen op het gebied van de doorstroming. Hierbij is gekeken naar vervoerscapaciteit (aantal reizigers), leefbaarheid en kosten. Er is ook onderzocht hoe daarbij meer ruimte kan komen voor veilig fietsen en lopen.

Het advies is een tramverbinding. Een lightrail is duurder en bussen kunnen minder mensen vervoeren. 

Voorlopige voorkeursvariant: tramverbinding met 2 aftakkingen 

Hieronder ziet u een totaaloverzicht van aftakking 1 en 2.

Aftakking 1 – richting station Voorburg

Van Den Haag Centraal via de Lekstraat, Binckhorstlaan, Maanweg, Overburgkade en Tuinluststraat naar Station Voorburg (Opa’s Veldje en scouting Livingstone Miriam worden niet aangetast) 

Aftakking 2 – richting Rijswijk en Delft

Van Den Haag Centraal via de Lekstraat, Binckhorstlaan via de Prinses Mariannelaan en de Geestbrugweg richting Rijswijk en Delft  

Goed om te weten: we werken nu nog geen ontwerp uit voor het inpassen van de tram, dat volgt in een later stadium.

Rijk heeft geld beschikbaar

  • In november 2022 hebben het Rijk en de regio een akkoord gesloten over een gezamenlijke investering in de bereikbaarheid in Zuid-Holland. Ook dit project is onderdeel van deze afspraken. Het Rijk heeft het geld hiervoor gereserveerd.
  • Dit geld wordt alleen besteed, als de gemeenteraden en de provincie instemmen met de plannen.

Afbeeldingen

Telefoon 14 070

Maandag tot en met donderdag  8:30 - 17:00 uur
Vrijdag                                        8:30 - 16:00 uur

 
Cookie-instellingen