Ambitie en visie

29-06-2020

Er is veel behoefte aan betaalbare (huur)woningen in onze gemeente. Om aan die behoefte tegemoet te komen heeft de gemeenteraad in 2016 De Star aangewezen voor sociale woningbouw.

de star

Wat u moet weten

  • Er is in 2019 en 2020 een haalbaarheidsonderzoek gedaan. Belangrijke thema's  waren:
    • Aantal woningen
    • bereikbaarheid en parkeren
    • Waterberging, groenbeleving, spelen en verbindingen met het achterland (Leidschendammerhout)
    • Geluidswerende maatregelen
  • Stedenbouwkundig bureau ECHO Urban Design heeft een stedenbouwkundig schetsplan gemaakt. Hierbij is rekening gehouden met deze thema's
  • Omwonenden vragen voornamelijk aandacht voor behoud van het groen en voldoende parkeergelegenheid. Verder pleit de buurt voor het verbeteren van de bereikbaarheid met openbaar vervoer, de verkeersveiligheid op de Star en de ontsluiting van verkeer uit de wijk
  • Het stedenbouwkundig kader is begin 2021 vastgesteld
  • Het stedenbouwkundigplan is uitgewerkt naar een voorlopig ontwerp openbare ruimte
  • Ontwikkelaars WoonInvest en WDevelop hebben schetsontwerpen voor de toekomstige woningen gemaakt
  • Het voorlopige ontwerp en de schetsontwerpen worden tijdens de inloopavond op woensdag 24 mei 2023 gepresenteerd

De ambitie voor het project is om een aantrekkelijke groene en duurzame woonbuurt te ontwerpen met een sterke gemeenschappelijke identiteit, waarbij er optimaal gebruikt wordt gemaakt van een mix in sociale en vrije sector woningen.

De relatie met de bestaande buurt, de kwaliteit van het nabijgelegen landschap en de omgang met de geluidsbelasting van de Rijksweg A4 zorgden voor meerdere uitdagingen. 

 


Afbeeldingen reeks 1: visie + sfeerbeelden toekomst

Met deze visie is een antwoord gegeven op al deze uitdagingen. In de nieuwe wijk, op de grens tussen het natuurgebied de Leidschendammerhout en een Rijkssnelweg zullen rust en natuur de overhand krijgen. De relatie tussen de bestaande wijk en het buitengebied is nog sterker gemaakt door een drietal sterke groene verbindingen. Met een brede groene openbare zone voor sport en spel krijgt de gehele wijk een nieuwe, grote gebruiksruimte aan de noordzijde terug . Er ontstaat daarnaast een toegankelijke landschapsrand waar het nieuwe clubhuis ‘Sportpark de Star’ een centrale positie inneemt.

Om op de bestaande wijk aan te sluiten krijgen de randen aan deze zijde van De Star een lagere bebouwing (twee lagen + kap). Richting het landschap en de A4 zorgen hogere gebouwhoogten (vier lagen) juist voor een geluidsluw karakter in de wijk zelf.  Door een contrastrijke overgang tussen bebouwing en natuur aan de randen van de wijk, blijft de natuur zoals hij is en het gebruik ervan ook in de toekomst gewaarborgd. Een belangrijk uitgangspunt is dat vanuit de woningen het landschap direct te betreden is. Zo zijn er informele wandelpaden en is er natuurbeheer tot aan de voordeur van de woningen.

Afbeeldingen

Telefoon 14 070

Maandag tot en met donderdag  8:30 - 17:00 uur
Vrijdag                                        8:30 - 16:00 uur

 
Cookie-instellingen
Cookie-instellingen sluiten

Cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.


Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.

Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.

Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.