Duurzaam cadeau? Doneer een boom

Wat geef je cadeau als je niet weet wat de ander leuk vindt? Of als iemand te jong is om een cadeau te begrijpen? Wat schenk je iemand waar je om geeft, iets dat écht een verschil maakt? Geef hem of haar de wereld. Letterlijk en figuurlijk. Een geboorte, verjaardag of gewoon zomaar: de Voorburgse Minke (33) en haar partner doneren bomen aan vrienden en familie via Trees for All.
 

Voorbeeld van een gedoneerde boom

Laagdrempelig en vol impact

Minke: “Ik was me wel bewust van de noodzaak om klimaatverandering terug te dringen en duurzamer te leven, maar worstelde met de vraag: wat kan ik nou zelf doen? Hoe maak ik een verschil?”

Minke vond het antwoord vooral in kleine dingen: ze maakte een compostbak, verving tegels in de tuin door groen, plaatste tochtstrips in huis, kiest voor duurzame verpakkingen in de supermarkt, scheidt afval en onderzoekt de mogelijkheid tot zonnepanelen op haar woning. Via een vriend werd ze getipt op nog een duurzame, laagdrempelige actie: het initiatief www.treesforall.nl, waar je bomen cadeau kan doen aan bosprojecten in Nederland en elders op de wereld.

“Ik realiseerde me dat een gelegenheid om iets te vieren óók een moment is waarop je een duurzame keuze kunt maken”, aldus Minke. “We zijn zo gewend om spullen te geven aan elkaar. Maar waarom zou je iemand niet natuur cadeau doen?” Behalve dat een gezonde, groene leefomgeving met fluitende vogels de meeste van ons een blijer mens maakt, is meer groen in onze wereld ook nog eens hard nodig. Onze CO2-uitstoot en aardetemperatuur moeten naar beneden, en daarvoor is onder andere meer groen nodig. Planten en bomen nemen immers CO2 uit de lucht op en geven ons gezonde zuurstof terug. Minke: “Natuurlijk geven we ook nog materiële cadeaus, maar het helpt al te beseffen dat er ook een andere keus is. Het extraatje van een boom doneren? Niet alleen de ontvanger, maar wij allemaal hebben er wat aan.”

Kettingreactie

Wanneer een boom cadeau wordt gegeven via Trees for All krijgt de ontvanger een certificaat van deze boomdonatie. Minke: “Dat maakt de beleving net wat persoonlijker en tastbaarder. Mensen reageren tot nu toe leuk en verrast wanneer ze het certificaat ontvangen. Het lijkt bovendien aanstekelijk te werken: vaak raken ze geïnspireerd en geven zij ook bomen aan anderen cadeau. Zo ontstaat er een soort kettingreactie.” Misschien is het de combinatie van willen bijdragen aan een groter doel én iemand iets waardevols kunnen schenken. Een ding is zeker: ook kleine initiatieven zoals deze kunnen een domino-effect teweeg brengen en op die manier toch een grote impact maken.

Waar kan er iets geplant worden?

Grotere organisaties, zoals Trees for All, inspireerden Minke om te starten met het doorgeven van natuur. Maar op kleine schaal beginnen kan ook. Minke: “Ik ben steeds meer om me heen gaan kijken: waar kan er iets geplant worden? Niet iedereen heeft immers (plek in) zijn eigen tuin of balkon. Maar misschien kan het wél in het perkje in de buurt, of een stuk grond of tuin van iemand anders. Een vriendin van mij woont bijvoorbeeld op het Spaanse platteland en heeft veel ruimte voor het planten van groen. Ik heb ter ere van enkele geboortes bomen cadeau gedaan op haar stuk land. Het leek me leuk voor een baby om ergens op de wereld een ‘persoonlijke’ boom te hebben die even oud is, en die net als hem of haar groeit en bloeit. Een cadeau dat levenslang meegaat en een investering is in zijn of haar toekomst.”

Ook een boom doneren of cadeau geven?

Voor €10 plant u al twee bomen. Kijk aan welk bosproject u kunt bijdragen via www.treesforall.nl of lees meer over het bomenproject op het platteland van Mallorca via www.marlotcathalina.com.

Wat doet u?

Bent u ook bezig met het verduurzamen van uw woning, organisatie, vereniging, school of buurt – op kleine of op grote schaal? De gemeente komt graag met u in contact! Stuur een bericht via het contactformulier. Samen maken we onze gemeente groen en toekomstbestendig.
 

 

Telefoon 14 070

Maandag tot en met donderdag  8:30 - 17:00 uur
Vrijdag                                        8:30 - 16:00 uur

 
Cookie-instellingen