Als huurder van een woningcorporatie hoeft u niet zelf de woning te isoleren. Dat doet de woningcorporatie voor u. Wel zou u in huis kleine maatregelen kunnen nemen, zoals het plaatsen van LED-verplichting, het plaatsen van tochtstrippen of het aanschaffen van een waterbesparende douchekop. De energiecoache van Energy Common LV kan u hierbij adviseren. Ook kunt u een WoonWijzerBox aanschaffen met energiebesparende producten. Wanneer u de box vult met producten ter waarde van €100,- betaalt u hiervoor maar €10,- zelf. De rest wordt gesubsidieerd door de gemeente.
De woningcorporaties gaan zelf aan de slag met het verduurzamen van hun bezit. Dat doen zij op stap voor stap, op natuurlijke momenten. Dit zijn momenten waarop het logisch is om isolatiemaatregelen te nemen, wanneer er bijvoorbeeld toch al onderhoud gepland staat. Bij grote maatregelen moet wel om de instemming van de huurders gevraagd worden.
Afhankelijk van het bouwjaar van uw woning en de huidige energetische staat, zijn er verschillende isolatiemaatregelen mogelijk. U kunt hiervoor onafhankelijk advies inwinnen bij de WoonWijzerWinkel.
Daarnaast zou u samen met uw buren kunnen kijken wat er collectief mogelijk is. De gemeente kan u hierin ondersteunen.
Bent u woningeigenaar en wilt u uw woning isoleren? Dan kunt u hiervoor subsidie aanvragen bij de gemeente via onze webpagina Gemeentelijke subsidie groen dak en isolatie
U kunt gratis advies vragen aan een energiecoach van Energy Common LV. Dit bewonersinitiatief met veel kennis over energietransitie en adviseert u graag over welke energiebesparingsmaatregelen in uw situatie het meest ideaal is.
Ook werken wij samen met de WoonWijzerWinkel die regelmatig met de WoonWijzerWagen in onze gemeente staat. Zij kunnen u goed en onafhankelijk informeren over isolatiemaatregelen. Meer informatie over de WoonWijzerWinkel en waar u de wagen in 2021 kan vinden, leest u op de pagina Duurzaam leven.
Als uw wijk aan de beurt is kunt u meedenken en meepraten in het wijkuitvoeringsplan. Tot die tijd kunt u in uw woning investeringen doen waarmee u uw woning voorbereidt op de energietransitie Vraag aan een energieadviseur of energiecoach welke investeringen u kunt doen.
Voor gewone woningen is een hybride CV ketel, een CV ketel gecombineerd met een warmtepomp vaak de eerste stap die genomen kan worden richting gasloos wonen. Met de warmtepomp wordt dan de basiswarmte opgewekt en voor de koudste periode zorgt de CV ketel voor de extra benodigde warmte. Voor appartementen kunt u het beste advies inwinnen bij een energiecoach van Energy Common LV.
U kunt zich het beste voorbereiden door uw woning nu al (beter) te isoleren of andere energiebesparende maatregelen te nemen. Vraag aan een energieadviseur of energiecoach welke investeringen u kunt doen.
Dit betekent dat uw wijk als een van de eerste wijken aan de beurt is om van het aardgas af te gaan. Dit geldt voor de wijken:
We starten voor 2030 met het opstellen van een wijkuitvoeringsplan per transitiewijk. Na de start hebben de inwoners van de wijk nog tien jaar de tijd om van het aardgas af te gaan. In de wijkuitvoeringsplannen geven we in nauw overleg met bewoners, woningcorporaties, de netbeheerder en andere betrokken partijen invulling aan de warmtetransitie. Per wijk bekijken we wat de fysieke kenmerken zijn van de buurt en de woningen, hoe de bevolking is samengesteld en wat de sociale omstandigheden zijn. Zo kunnen wij maatwerk leveren. Wellicht kunnen buren elkaar enthousiasmeren en samen aan de slag gaan om hun wijk te verduurzamen of woningen te isoleren. Voorlopers met eigen initiatieven moedigen we aan en helpen we graag verder. Uw voorbeeld kan anderen inspireren.
VvE’s die een meerjarenonderhoudsplan hebben kunnen bij ons melden wanneer (ongeveer) zij groot onderhoud aan de energievoorziening van het gebouw gepland hebben. Net als bij de woningcorporaties willen wij zo veel mogelijk aansluiten bij de natuurlijke investeringsmomenten. Staat uw groot onderhoud gepland voordat uw wijk aan de beurt is om over te gaan op aardgasloos wonen? Geen probleem, u kunt dat moment al wel benutten om uw gebouw voor te bereiden op een aardgasvrije toekomst.
VvE’s kunnen gebruik maken van onze subsidieregeling Duurzame maatregelen. Grotere VvE’s kunnen gebruik maken van het Nationaal Warmtefonds, waar u rentekorting ontvangt op uw energiebesparingslening tot een maximum bedrag. Wilt u met uw VvE stappen zetten in het verduurzamen van uw gebouw? Wij helpen u graag op weg. De gemeente organiseert regelmatig informatieve VvE-webinars en biedt binnenkort ook VvE-ondersteuning.
Als gemeente gaan wij niet over de wijze waarop u uw huis verwarmt en kunnen wij niet bepalen wat voor u het beste moment is om van het aardgas af te gaan. Ook kunnen en willen wij niet de verantwoordelijkheid nemen voor wat achter de voordeur gebeurt op energiegebied. Wij willen wel inwoners voldoende tijd geven om maatregelen te nemen en zullen vooral inzetten op begeleiding van het grotere proces.
Dat is nog niet bepaald, maar we hopen daar binnen een half jaar een indicatie van te geven. De wijkvolgorde hangt onder andere af van grote werkzaamheden als rioolwerk, nieuwbouwprojecten, vervangingsnoodzaak van de gasleidingen en het type bebouwing zoals bouwjaar en vormgeving.
In samenspraak met de wijk wordt een wijkuitvoeringsplan opgesteld. In het plan op wijkniveau wordt aangegeven wat de alternatieven voor aardgas zijn en wanneer de wijk aardgasvrij zal zijn. Voor het aardgasvrij maken van een wijk wordt 10 jaar genomen. Tussentijds gebeurt er natuurlijk al wel van alles: nieuwbouw is aardgasloos en verbouwingen of verhuizingen zijn mooie momenten voor eigenaren om aan te grijpen om maatregelen te nemen richting isolatie of aardgasloos.
Nee, er is geen subsidie beschikbaar voor het aanschaffen van zonnepanelen, omdat dit een rendabele investering is. Binnen 5-7 jaar heeft u de investering van de zonnepanelen terugverdiend. Voor zonnepanelen kan wél de btw (21%) worden teruggevraagd. Het Nationaal Warmtefonds biedt wel de mogelijkheid om een lening aan te vragen voor zonnepanelen in combinatie met andere maatregelen.n.
Er zijn goede ontwikkelingen op het gebied van waterstofgas. De techniek is echter nog vrij duur en de productie zal onvoldoende zijn om heel Nederland te voorzien als directe vervanger van aardgas. Waterstof is wél een optie voor woningen die slecht isoleerbaar zijn en daardoor afhankelijk blijven van een hoog temperatuur oplossing, zoals monumenten of vooroorlogse enkelsteens bebouwing. Ons bestaande gasnet kan niet gebruikt worden voor waterstofgas en aardgas tegelijkertijd; het is dus of het ene gas, of het andere gas. Overschakelen naar waterstofgas kan dus alleen in één keer in een heel gebied, en als alle gebruikers de juiste installaties hebben geplaatst én er een waterstofgasbron beschikbaar is.
In de concept Transitie Visie Warmte wordt per wijk aangegeven of een warmtenet waarschijnlijk is of niet. Warmtenetten liggen nog niet in onze gemeente en zijn kostbaar om aan te leggen. Daardoor zijn de vaste lasten ervan vaak hoog en de warmtetarieven relatief laag. Daarnaast hebben warmtenetten een behoorlijk ondergronds ruimtebeslag en is de aanleg ervan ingrijpend. In bestaande wijken is een warmtenet niet de meest voor de hand liggende optie, zeker omdat niet bekend is hoeveel huishoudens daar daadwerkelijk op gaan aansluiten. Het aansluiten op een warmtenet is namelijk niet verplicht voor bestaande bouw. In de wijkuitvoeringsplannen wordt de mogelijkheid voor een warmtenet verder uitgezocht in overleg met inwoners.
Er is een Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking. Hiermee kunnen huurders gebruik maken van energie opgewekt door zonnepanelen op andermans dak. De coöperatie ZonopLV houdt zich hiermee bezig. Ook Energie Common-LV kan u hierbij helpen. Daarnaast kunnen huurders subsidie aanvragen bij de provincie Zuid-Holland via de regeling Lokale initiatieven energietransitie.
Huurders mogen zonder toestemming van de eigenaar geen bouwkundige aanpassingen aan de woning doen. Isolatie en zonnepanelen vallen daaronder. Om de maatschappelijke verantwoordelijkheid van particuliere verhuurders niet te verschuiven naar de huurder heeft het Rijk huurders uitgesloten van de leningen. Wij volgen die lijn.
Nee, er zijn geen financieringsregelingen voor huurders. Het BZK (Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft afspraken met woningcorporaties gemaakt over de minimale duurzaamheidseisen waaraan de huurwoningen moeten voldoen. De corporaties in onze gemeente houden zich aan die afspraken. Die woningen worden de komende jaren gemiddeld geïsoleerd tot minimaal energielabel B.
De Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis vanuit het Rijk is bestemd voor VvE’s, woonverenigingen en wooncoöperaties. Voorwaarde is dat de eigenaren zelf in de woningen wonen en deze niet verhuren. Commercieel vastgoed binnen de VvE (zoals winkels of kantoren) is uitgesloten van subsidie. Er kan subsidie worden aangevraagd voor:
Verenigingen van Eigenaren kunnen ook gebruik maken van de gemeentelijke subsidieregeling groen dak en isolatie. Meer informatie over de gemeentelijke subsidie kunt u vinden op de pagina Gemeentelijke subsidie groen dak en isolatie .
Beide subsidies kunnen worden gestapeld.
De gemeente stelt sinds 1 april 2020 jaarlijks subsidie beschikbaar voor inwoners die hun woning willen isoleren of een groen dak willen aanleggen. Ook verlaagt de gemeente sinds 1 februari 2020 de rente van leningen die inwoners kunnen aanvragen bij het Nationaal Warmtefonds met circa 1%. Meer informatie over het fonds en de gemeentelijke subsidie kunt u vinden op de pagina Gemeentelijke subsidie groen dak en isolatie.
Naast gemeentelijke subsidie kunnen woningeigenaren en zakelijke gebruikers ook de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) aanvragen bij het Rijk.
Het besluit om van het aardgas af te gaan is door het Rijk genomen. Hoe we dit gaan aanpakken, mogen we als inwoners en gemeente zelf bepalen. Uiteindelijk nemen de woning- en gebouwbezitters de meeste maatregelen. Of zij hiervoor tegemoetkoming ontvangen is afhankelijk van welke energiemaatregelen in aanmerking komen voor subsidie.
Keuzes over de energietransitie worden gemaakt samen met inwoners, bedrijven en partners. Zo zijn bijvoorbeeld de resultaten van een energie-enquête onder inwoners meegenomen in de conceptplannen. Daarnaast is het gesprek aangegaan met inwoners van wijken, die mogelijk als eerste overgaan op aardgasloos wonen. Een van de belangrijkste samenwerkingspartners van de gemeente binnen de energietransitie is Energy Common Leidschendam-Voorburg (EC-LV). Naast EC-LV overlegt de gemeente regelmatig met andere stakeholders zoals: (Huurdersraad) Vidomes, Wooninvest, Respectus, Stedin, Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg en het bestuur van het Midden- en kleinbedrijf (MKB).
De gemeente zet tot 2030 niet in op de aanleg van grootschalige zonnevelden en heeft besloten dat er voorlopig geen windturbines in Leidschendam-Voorburg worden geplaatst.
Op dit moment zijn bijna alle Nederlandse huizen en gebouwen nog aangesloten op het gasnet. Samen zorgen ze voor flinke CO₂-uitstoot. De overheid heeft bepaald dat onze energievoorziening in 2050 volledig duurzaam moet zijn. Daarom moeten we stoppen met het gebruik van aardgas voor het verwarmen van woningen en gebouwen, en overgaan op duurzame energiebronnen. Dit wordt ook wel de energietransitie genoemd. Inwoners en ondernemers maken deze stap zelf, maar de gemeente ondersteunt hierbij. Samen met inwoners, bedrijven en andere betrokkenen onderzoekt de gemeente hoe we wijk voor wijk kunnen overstappen op schone energie.
Telefoon 14 070
Maandag tot en met donderdag 8:30 - 17:00 uur Vrijdag 8:30 - 16:00 uur
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.
Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.
Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.
Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.