Partner aan het woord

23-01-2023 310 keer bekeken

Op de nieuwe website van Sterk voor Noord krijgt iedere partner een eigen pagina, waarop ze zich presenteren aan de lezer. Wat is hun bijdrage aan het programma en waar maken zij zich sterk voor? Alex Wijnen, voorzitter van voetbalvereniging RKAVV, trapt af:

Vrijwilligers RKAVV zijn echte specialisten: 
“Wij laten niemand in de kou staan!” 

Alex Wijnen, voorzitter van de RKAVV, vond het heel logisch om aan te sluiten bij Sterk voor Noord. “Natuurlijk kun je hier voetballen. Maar als iemand nood heeft, help je elkaar. Dat deden wij al van nature. Met Sterk voor Noord geef je daar meer projectmatige en gestructureerde invulling aan.” Portret van een voetbalvereniging, waar ook asielzoekers en vrouwenclubs van harte welkom zijn. 

Waarvoor kunnen inwoners van Noord bij RKAVV terecht? 
“Net als bij onze buurman SEV kun je hier voetballen. Zij waren van oorsprong protestants, wij Rooms Katholiek. Van dat verschil merk je nu weinig meer. Zoals een Marokkaanse collega ooit heel mooi zei: ‘Wij geloven allemaal in dezelfde God, alleen ieder op zijn eigen manier’. Als je elkaar daarin respecteert, krijgen we een betere wereld.  

Misschien komt het door die kerkelijke achtergrond, maar wij vinden het normaal om iemand te helpen. Je laat niemand in de kou staan. Dankzij de Ooievaarspas kan ieder kind bij ons sporten. Daardoor komen wij als voetbalclub vaak een gezin binnen voor één van de kinderen. Gaandeweg krijgen we ook aansluiting met broertjes, zusjes en ouders. Als het gezin er behoefte aan heeft, staan we met open armen voor hen klaar. Bijvoorbeeld met WIJZIJNRKAVV, die sociaal maatschappelijke activiteiten organiseert.  

Waarom vinden jullie het belangrijk om mee te doen met Sterk voor Noord? 
“Iedereen moet de kans krijgen om mee te doen in de maatschappij. Sterk voor Noord helpt om daar een goede voedingsbodem voor te leggen. Als partner van Sterk voor Noord willen wij de buurt in om samen met buurtbewoners programma’s op maat te ontwikkelen. 

Als wij goed met elkaar samenwerken, krijgen mensen uit Noord een beter leven. Daaronder verstaan we dat je gezond bent en het financieel goed hebt. Maar ook dat je de baan kunt kiezen die je wilt, jezelf kunt ontplooien, jezelf kunt zijn en het gevoel hebt nuttig te zijn voor je omgeving.”  

Welke rol speelt jullie vereniging in Sterk voor Noord? 
“Onze vrijwilligers hebben Leidschendams DNA en RKAVV-bloed. Het zijn specialisten, die de taal van onze leden spreken en de handen uit de mouwen steken. Dat dat goed werkt, is wel bewezen met de opvang van asielzoekers op ons terrein. We hadden in no-time mooie sportactiviteiten geregeld. Een oproep voor voetbalschoenen werd door de bewoners van Leidschendam binnen 2 dagen ingevuld. Dat is de kracht van de lokale bevolking. Ondertussen hadden we een luisterend oor voor de verhalen van de méns achter de asielzoeker. Want ook dat is belangrijk.  

Zo’n rol willen we ook in Sterk voor Noord spelen. Combineer het enthousiasme van onze vrijwilligers met inzet van de lokale bewoners en beleidsmakers. Dan kun je veel bereiken.” 

Heb je al resultaten waar je trots op bent? 
“Zeker! Onze Streetsoccer Stars is een mooi initiatief. Dat zijn vier Nederlandse jongens met een Turkse en Marokkaanse achtergrond. Zij gaan de wijk in om te voetballen met kleine kinderen die nog niet in onze club zitten. Dat werkt heel goed. De kinderen zijn sportief bezig en zien hoe fijn het is om te bewegen. Steeds meer kinderen doen mee en het geeft een positieve vibe in de buurt.  

Verder kunnen Islamitische vrouwen in onze ruimte lekker koken, met elkaar praten en kennis delen. De dames geven aan wat er nodig is, wij zorgen voor de veilige ontmoetingsruimte. 

Ook de leertrajecten die wij als erkend leerbedrijf regelen zijn een succes. Soms zijn er jongeren die het thuis of op school moeilijk hebben. Op basis van hun persoonlijke talent gaan wij op zoek naar een passende leerplek. Dat kan bij ons zijn, of bij een van onze sponsors. Zo zijn al diverse jongeren goed terechtgekomen. Bij een IT-bedrijf, of bijvoorbeeld als loodgieter. Dat is investeren in de toekomst! Heb je een baan, dan krijg je structuur in je leven. En dan heb je geen tijd om narigheid uit te halen.” 

Alex Wijnen, Voorzitter RKAVV 

Telefoon 14 070

Maandag tot en met donderdag  8:30 - 17:00 uur
Vrijdag                                        8:30 - 16:00 uur

 
Cookie-instellingen