Oudercursus ‘Voor jou en je kind’ is gestart op De Waterlelie

17-10-2022 157 keer bekeken

De mate waarin ouders thuis een educatief milieu (kunnen) creëren voor hun kind, heeft een groot effect op de ontwikkeling van kinderen. Voor ouders die niet zelf in Nederland op school hebben gezeten, is het onderwijs in Nederland onbekend.

Als ouders ook de taal nog niet goed beheersen, is het extra moeilijk om een goed beeld te krijgen van het onderwijs en hoe zij hun kind kunnen helpen met schoolse zaken. Op De Waterlelie is dit bij een groot deel van de ouders het geval. Daarom is De Waterlelie gestart met een cursus voor ouders.

De organisatie

Met financiën uit Sterk voor Noord, een subsidie van de gemeente en een bijdrage van Fonds1818 zijn ze aan de slag gegaan. School, Spel & Opvoedpunt, Vlietkinderen, gemeente en mboRijnland hebben een plan gemaakt, de cursus voorbereid en de ouders geworven.

De eerste lessenserie

Vanaf 1 september hebben ouders elke week een les van 2 uur. Elke keer staat er een onderwerp op het programma dat met school te maken heeft. De lessen zijn gebaseerd op de methode 'Voor jou en je kind' die door de stichting Lezen & Schrijven is ontwikkeld. De nieuwsberichten van school en de schoolkalender worden ook behandeld.

Maatwerk

Het niveau Nederlands van ouders is heel verschillend. Daarom zijn er 2 groepen gemaakt. Groep A begint rustig aan om het Nederlands te oefenen. Hiervoor is een ouder gevonden die dit als vrijwilliger begeleidt. Er doen 8 ouders mee. Voor ouders die het Nederlands al wat beter kennen, is er een Groep B. Deze groep heeft 11 deelnemers en krijgt les van een docente NT2 van het mboRijnland.

Inclusief opvang

De cursus wordt op De Waterlelie gegeven, onder schooltijd van de kinderen. Voor de deelnemers met kleine kinderen is er professionele opvang geregeld. Dit is met name voor moeders een voorwaarde om mee te kunnen doen. Er zijn elke week zo’n 9-12 kleine kinderen bij de opvang.

Enthousiasme

Zowel de cursisten als de docenten en de werkgroep zijn, na 4 lessen, heel enthousiast over de cursus. De deelnemers willen het liefst 2x per week les en vragen of de lessen langer kunnen duren. Er is tijd te kort!

Telefoon 14 070

Maandag tot en met donderdag  8:30 - 17:00 uur
Vrijdag                                        8:30 - 16:00 uur

 
Cookie-instellingen