Maak kennis met Tom en Mandy: zij zijn participatieconsulenten

15-03-2023
547 keer bekeken 0 reacties

“Een persoonlijke aanpak”, dat is waar Tom en Mandy voor staan. Tom en Mandy zijn participatieconsulenten in Leidschendam-Noord. Zij zijn jouw aanspreekpunt als het gaat om activiteiten en meedoen. Ze leggen graag uit wat ze voor jou kunnen betekenen.

Wat doet een participatieconsulent?

Soms heb je niet genoeg inkomen of eigen geld om van te leven. Dit kan allerlei redenen hebben. Dan kun je je bij de gemeente aanmelden voor een bijstandsuitkering. Als je deze uitkering krijgt is het verplicht om ook op zoek te gaan naar werk.

Tom: “Dat is soms lastig omdat je lichamelijke klachten hebt of er mogelijk andere dingen eerst aandacht nodig hebben voordat op zoek naar werk echt lukt. Dan kunnen wij helpen. Samen met jou gaan we op zoek naar passende activiteiten”.

Mandy: “Dit kan echt van alles zijn. Van deelnemen aan een koffieochtend in de buurt tot misschien het uiteindelijk starten met betaald werk”.

Wat heb ik daar aan als bewoner?

Mandy: “Iedereen kan bij ons terecht met een hulpvraag. Ook als je geen uitkering hebt, maar wel mee wil doen kunnen wij je helpen. Als het nodig is, kunnen we je ook doorverwijzen naar de juiste personen of organisaties voor ondersteuning. Zoals vragen rondom scholen, opvoeding van kinderen of taallessen”.

Dus jullie helpen mij aan een baan? Kan dat van alles zijn?

Tom: “Dit kan echt van alles zijn. We gaan samen kijken waar vraag naar is op de arbeidsmarkt en wat jij nodig hebt. We kijken naar de (on)mogelijkheden en gaan daarmee aan de slag”.  

Mandy: “We begeleiden je ook. Als taal bijvoorbeeld een probleem is, kunnen we begeleiding inzetten en gaan we eerst aan de slag met het beter leren van de Nederlandse taal. Als jij helemaal klaar bent voor een baan, dan neemt de afdeling Werk het van ons over. Zij helpen je dan verder”.

Wat als ik echt niet kan werken, wat kunnen jullie dan voor mij betekenen?

Tom: “Wij stellen jou dan een vraag. Wat heb je precies nodig? Ben je eenzaam? Heb je behoefte aan contacten? Wat is je doel? Dan beginnen we daar”.

Mandy: “We hebben een groot sociaal netwerk voor als je mee wil doen. Zie ons als gids. We kunnen je helpen met vrijwilligerswerk, stages (leerwerktrajecten), taalcursussen, hobbyclubs en nog veel meer”. 

Wat doen jullie als iemand de Nederlandse taal niet spreekt?

Tom: “Het helpt wanneer je iemand meeneemt die je situatie kent en beide talen spreekt. Als dit echt niet lukt dan kunnen we altijd via de telefoon gebruiksvriendelijke vertaalapps gebruiken tijdens het gesprek”.

Mijn buurvrouw wil ook wel aan de slag, kunnen jullie haar ook helpen?

Mandy: “Jazeker, dan kom je samen naar een gesprek! Wij zijn er voor iedereen. Iedereen uit Leidschendam-Noord kan bij ons aankloppen”.

Hoe kan ik jullie bereiken?

Tom: “ Meestal is de afspraak bij het Servicecentrum van de gemeente. Maar we komen ook naar de wijk als bewoners dat vragen. We spreken bijvoorbeeld af in De Plint, maar samen een wandeling maken kan ook. Alles is op basis van vertrouwen”.

Mandy: “Via het telefoonnummer van de gemeente: 14 070, kun je vragen naar ‘de participatieconsulent Tom of Mandy’, dan kom je vanzelf bij ons terecht”.

Je kunt ook een Whatsapp sturen of een e-mail:

Tom Vierhout: 06 – 143 261 66, email: tvierhout@lv.nl

Mandy Cheung: 06 – 469 300 74, email: m.cheung@lv.nl

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Telefoon 14 070

Maandag tot en met donderdag  8:30 - 17:00 uur
Vrijdag                                        8:30 - 16:00 uur

 
Cookie-instellingen