Jongeren van Veurs Lyceum denken mee over verminderen en nieuw leven zwerfafval

22-11-2022
770 keer bekeken 0 reacties

HAVO en VWO leerlingen uit klas 3 van het Veurs Lyceum zijn door de gemeente Leidschendam-Voorburg gevraagd om samen met wijkbewoners mee te denken over duurzame oplossingen voor het afval in de wijken Prinsenhof, Amstelwijk en De Heuvel.

In de wijken rondom het Veurs Lyceum in Leidschendam-Noord komt nog relatief veel afval op straat terecht. Dit heeft gevolgen voor zowel het milieu als de leefomgeving en is zonde want afval = grondstof. HAVO en VWO leerlingen uit klas 3 van het Veurs Lyceum zijn door de gemeente Leidschendam-Voorburg gevraagd om samen met wijkbewoners mee te denken over duurzame oplossingen voor het afval in de wijken Prinsenhof, Amstelwijk en De Heuvel. 

Sommige groepen hadden zich gebogen over de vraag wat er te doen is aan het weggooien van etensresten en de aantrekkingskracht op ongedierte. Andere groepen zijn juist meer bezig geweest met de vraag of afval, met name plastic afval, een nieuw leven kan krijgen in de vorm van een toevoeging aan de wijk. Onlangs gaven leerlingen van de 3 beste ontwerpen een presentatie aan buurtbewoners en wethouder Marcel Belt.

De 3 presentaties bestonden uit een ontwerp van een fiets aanleunbeugel, een bankje en een fietsenrek. Bij alle 3 de ontwerpen wordt gebruik gemaakt van zwerfafval als grondstof. Wethouder Marcel Belt: “Het is ontzettend inspirerend om te zien hoe jongeren meedenken over het verminderen van afval en om afval een nieuw leven te geven als grondstof. De ontwerpen zijn alle 3 bruikbaar en passen goed bij de wijken in Leidschendam-Noord. We gaan zeker met elkaar kijken hoe we deze opdracht een vervolg geven.” De leerlingen ontvingen zowel van bewoners als de wethouder feedback voor hun leerproces.

Het Veurs Lyceum en gemeente Leidschendam-Voorburg zijn partners van het  programma Sterk voor Noord. Het programma zet zich o.a. in om betrokkenheid bij de buurt, kennis delen en samenwerking tussen bewoners en leerlingen te stimuleren.

Bekijk de video van de presentaties hieronder:

Afbeeldingen

Jongeren van Veurs Lyceum denken mee over verminderen en nieuw leven zwerfafval

X (voorheen Twitter)

Telefoon 14 070

Maandag tot en met donderdag  8:30 - 17:00 uur
Vrijdag                                        8:30 - 16:00 uur

 
Cookie-instellingen