Leerlingen Veurs Lyceum gaan verder dan “afvalsuppen”

12-10-2022
260 keer bekeken 0 reacties

Zogenaamd “afvalsuppen” gebeurt steeds meer: leerlingen en kinderen uit de buurt gaan suppen in de lokale wateren en verzamelen zwerfafval.

De leerlingen van het Veurs Lyceum gaan nog een stap verder. De leerlingen uit klas 3 Technasium zijn onlangs door de gemeente uitgenodigd om mee te denken over het afvalprobleem in de wijken rond de school. Met hulp van de gemeente en het programma Sterk voor Noord zijn deze leerlingen gaan suppen en hebben zij bergen afval opgehaald. Dit afval gaan de leerlingen op school analyseren: waar bestaat het uit en wat kan wel en niet worden hergebruikt?  

Voor het afval dat geschikt is om te worden hergebruikt, heeft het Veurs Lyceum een zogenaamde ‘shredder-extruder’ staan. Hiermee kunnen de leerlingen het geschikte afval eerst heel fijn maken en vervolgens hergebruiken voor 3D-printers om daar vervolgens weer mooie en nuttige dingen mee maken.  

De leerlingen van het Veurs Lyceum leren hiermee over duurzaamheid, het milieu en over recycling. Tegelijkertijd doen zij diverse vaardigheden op als samenwerken, presenteren en programmeren op de 3D-printers van de school.  

Over een aantal weken presenteren de leerlingen hun bevindingen aan de gemeente en andere belangstellenden. 

Rector Philip de Vries: “binnen ons Technasium ontwikkelen de leerlingen vaardigheden die vandaag de dag steeds belangrijker worden. Doordat ze binnen het Technasium regelmatig op excursie gaan, vergroot dat hun blik en motivatie. Onze leerlingen leren met een project als dit vaardigheden die ze later in hun leven heel goed kunnen gebruiken. Samenwerken, oplossingen bedenken, out-of-the-box denken, projectmatig werken en programmeren worden steeds belangrijker in de snel veranderende maatschappij. Nog los van het feit dat duurzaamheid een belangrijk thema is. Ik ben trots dat we als enige school in de regio een echt Technasium zijn. Dit biedt onze leerlingen en de directe omgeving van de school echt iets extra’s.” 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

0  reacties

Telefoon 14 070

Maandag tot en met donderdag  8:30 - 17:00 uur
Vrijdag                                        8:30 - 16:00 uur

 
Cookie-instellingen