Leerlingen denken mee over toekomst gemeente

65 keer bekeken

Ons klimaat verandert, we zien steeds vaker hogere temperaturen en ook de kans op hittegolven neemt toe. Als het enkele dagen meer dan 30 graden is, krijgen we vaak last van de hitte. Vooral in een omgeving met veel gebouwen neemt dan de leefbaarheid af voor de mensen die er wonen.

Over deze klimaatkwestie als onderdeel van de omgevingsvisie hebben 116 leerlingen uit de brugklas van het Veurs Lyceum nagedacht. 

De ideeën van de leerlingen en de feedback werden verwerkt in een maquette. Eind februari presenteerden de leerlingen hun ontwerpen in het gemeentehuis voor een jury, bestaande uit wethouder Van Veller, verschillende raadsleden, experts en inwoners. De vier winnende maquettes worden van 15 april tot 20 mei tentoongesteld in het Servicecentrum Leidschendam, Koningin Wilhelminalaan 2.

Mogelijke oplossingen

Tussen de vele maquettes zaten echte pareltjes. Zo hadden leerlingen een lantaarnkoeler bedacht. In de paal zit een soort airco die met zonnepanelen wordt aangestuurd. Een heel origineel idee volgens de beoordelaars. Daarnaast waren er uiteenlopende ideeën met veel groen en water. Het wit verven van gebouwen en wegen omdat een lichte kleur minder warmte absorbeert dan donkere kleuren. Het overdekken van buitenruimtes met luifels. Het plaatsen van blokhutten in parken met daarin airco. En ook het ondergronds brengen van infrastructuur en parkeren, zodat er bovengronds vergroend kan worden. Wat opviel is dat de leerlingen veel meer groen willen. Woonstraten en pleinen kunnen volgens hen best voor de helft uit groen bestaan.

 

Afbeeldingen

Telefoon 14 070

Maandag tot en met donderdag  8:30 - 17:00 uur
Vrijdag                                        8:30 - 16:00 uur

 
Cookie-instellingen