Huis, tuin en balkon

584 keer bekeken

De meeste meeuwen en ratten eten alles. Dus ook de restjes eten die u weggooit in de vuilnisbak of de broodkruimeltjes die u in de tuin achterlaat voor de vogels. Help mee de overlast door plaagdieren te bestrijden en houd uw huis, tuin en balkon vrij van etensresten.

In de gemeente Leidschendam-Voorburg geldt een voederverbod. U mag in onze gemeente geen dieren voeren in de openbare ruimte zoals op straat, in het park of op een plein. Uw eigen huis, tuin en balkon vallen buiten de openbare ruimte. Als u daar last hebt van ratten, moet u dat zelf of samen met uw verhuurder oplossen.

Tips

  1. Houd uw tuin en balkon vrij van etensresten

Zet een volle vuilniszak niet op uw balkon of in uw tuin. Ratten verstoppen zich graag. Daarom is het belangrijk om uw tuin en balkon netjes te houden, zodat de rat er geen nestje kan maken.

  1. Gooi uw vuilnis snel weg in een dichte zak

Laat uw vuilniszak ook niet lang buiten staan, maar gooi hem meteen in de container. Doe etensresten, pizzadozen en restanten van afhaalmaaltijden altijd in een afgesloten vuilcontainer of ondergrondse container: zet er niets naast! Op de website van Avalex ziet u waar ondergrondse afvalcontainers staan.

  1. Ruim diervoeding goed op

Ruim ook uw diervoeding goed op. Laat katten- en hondenvoer niet in een open verpakking op uw balkon of in uw berging staan, maar sluit het goed af.

  1. Maak openingen in uw huis dicht

Ratten hebben het naar hun zin in of onder gebouwen. Maak openingen bij uw woning dicht: ratten kunnen door de kleinste gaatjes kruipen. Denk aan gaten in buitenmuren en de kruipruimte. Repareer of vervang luchtroosters, kapotte rioolbuizen, regenpijpen of tegels.

  1. Hang vogelvoer op

Wilt u in de winter de vogeltjes voeren in uw tuin? Kies dan voor vogelvoer waar ratten en muizen niet bij kunnen. Stop het vogelvoer in een speciale container en hang die op.

Melden

  • Uw verhuurder is verantwoordelijk voor een goed onderhoud van de woning. Meld rattenoverlast daarom ook aan uw verhuurder. Ratten kunnen schade aanbrengen aan gebouwen: ze knagen op leidingen en kabels, isolatiemateriaal en hout. Daarom is het verstandig uw verhuurder op de hoogte te brengen van rattenoverlast
  • Heeft u last van ratten in uw eigen huis of tuin, schakel dan zelf een bestrijder in. Adresgegevens vindt u op internet

Afbeeldingen

Telefoon 14 070

Maandag tot en met donderdag  8:30 - 17:00 uur
Vrijdag                                        8:30 - 16:00 uur

 
Cookie-instellingen