Etensrestjes voeren aan de eendjes of vogels? Dat is geen goed idee. Ons eten is niet gezond voor vogels en andere stadsdieren. Het bevat zout en ze worden er dik van. De restjes die de vogels laten liggen, trekken ratten en meeuwen aan. En die zorgen voor overlast en schade. Ratten knagen bijvoorbeeld kabels door en dragen ziektes met zich mee. Meeuwen maken in het broedseizoen veel lawaai en houden bewoners uit hun slaap.
Goed afwegen
Wilt u geen eten weggooien? Begin dan met het goed afwegen van de ingrediƫnten die u nodig hebt. Op de website van het Voedingscentrum vindt u hoeveel rijst, pasta of couscous u per persoon kunt afwegen. Bij het Voedingscentrum kunt u ook een handig eetmaatje bestellen. Dat is een handig hulpmiddel om rijst, pasta en couscous af te wegen per portie.
Restjes bewaren en invriezen
Restjes kunt u bewaren een dag tot een paar dagen bewaren in de ijskast. In de vriezer zijn restjes langer houdbaar.
- Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast of vriezer.
- Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast of vriezer staan.
Op de website van het Voedingscentrum kunt u vinden hoelang producten houdbaar zijn.
Koken met restjes pasta en rijst
Van een restje rijst of pasta kunt u heerlijke, nieuwe maaltijden maken. Zonder iets te verspillen of weg te gooien. Bekijk 10 lekkere recepten met restjes rijst of pasta.
Naar de gft-container
Oud brood en etensrestjes mogen in de gft-container bij u in de buurt. We maken er compost (voeding voor planten) en groene energie van. Is er geen gft-container? Gooi dan uw etensresten in de container voor restafval.