Tips om rattenoverlast te voorkomen

1712 keer bekeken

Ratten geven overlast en dragen ziektes met zich mee. De belangrijkste oorzaak van rattenoverlast is afval of eten dat op straat of in de tuin is achtergelaten. Het bestrijden van ratten is daardoor erg lastig. Het voorkomen van overlast is beter. Uw hulp is hierbij onmisbaar.

Ratten veroorzaken schade aan gebouwen. Ze knagen aan alles wat ze in hun buurt vinden zoals telefoonkabels, leidingen, isolatiemateriaal en hout. Ratten kunnen via urine, keutels en speeksel ziektes overdragen op mensen, vee en huisdieren (katten en honden).  

Ratten ruiken etensresten

Ratten komen af op warmte en voedsel. In de bebouwde omgeving zitten ratten vaak in kruipruimten, parken en riolen. Overlast ontstaat vaak door etensresten op straat, in het park of in de tuin of op het balkon. Ratten eten alles: ze vinden alles lekker wat de mens ook lekker vindt. Zo eet een rat graag restjes van alle soorten afhaalmaaltijden (pizza, chinees, snacks).

Tips om rattenoverlast te voorkomen

Laat geen etensresten slingeren

Gooi geen etensresten naar buiten voor de vogels en eendjes. Dit trekt namelijk ook ongedierte als ratten en meeuwen aan. Bovendien is het in onze gemeente verboden dieren te voederen in de openbare ruimte. Dat staat in het voederverbod.

Houd uw tuin en balkon vrij van etensresten

Zet een volle vuilniszak niet op uw balkon of in uw tuin. Ratten verstoppen zich graag. Daarom is het belangrijk om uw tuin en balkon netjes te houden, zodat de rat er geen nestje kan maken.

Laat uw vuilniszak ook niet lang buiten staan, maar gooi hem meteen in de container. Doe etensresten, pizzadozen en restanten van afhaalmaaltijden altijd in een afgesloten vuilcontainer of ondergrondse container: zet er niets naast! Op de website van Avalex ziet u waar ondergrondse afvalcontainers staan.

Ruim diervoeding goed op

Ruim ook uw diervoeding goed op. Laat katten- en hondenvoer niet in een open verpakking op uw balkon of in uw berging staan, maar sluit het goed af.

Maak openingen in uw huis dicht

Ratten hebben het naar hun zin in of onder gebouwen. Maak openingen bij uw woning dicht: ratten kunnen door de kleinste gaatjes kruipen. Denk aan gaten in buitenmuren en de kruipruimte. Repareer of vervang luchtroosters, kapotte rioolbuizen, regenpijpen of tegels.

Snoei struiken

Ratten hebben het naar hun zin in het groen. Snoei daarom regelmatig struiken, vooral aan de onderkant en langs gevels. Ratten vinden het niet prettig als ze door roofdieren kunnen worden gezien. Een rat heeft behoefte aan een goede schuilplaats, zoals de beplanting tegen uw gevel. Een kleine open strook tussen de beplanting en uw gevel, die u voorziet van grind, voorkomt dat ratten onder uw woning komen.

Melding doen

  • Ziet u een levende of dode rat in de openbare ruimte (straat, plein of park)? Meld dit aan de gemeente via www.lv.nl/probleem-melden of bel naar 14 070
  • Heeft u last van ratten in uw eigen huis of tuin, schakel dan zelf een bestrijder in. Adressen vindt u op internet. Het is verboden om zelf gif tegen ratten te gebruiken
  • Huurt u uw woning? Uw verhuurder is verantwoordelijk voor een goed onderhoud van de woning. Meld rattenoverlast daarom ook aan uw verhuurder in verband met reparaties

Afbeeldingen

Telefoon 14 070

Maandag tot en met donderdag  8:30 - 17:00 uur
Vrijdag                                        8:30 - 16:00 uur

 
Cookie-instellingen