Voederverbod

1545 keer bekeken

Het is verboden om in onze gemeente eenden, ganzen, duiven en andere dieren te voeren. Brood of etensresten zijn ongezond voor dieren. Restjes die blijven liggen, trekken ratten en meeuwen aan. U krijgt een boete van € 100,- als u dieren voert.

Veel mensen vinden het leuk om de eendjes te voeren. Ze willen de dieren helpen en geen voedsel verspillen. Het is vaak goed bedoeld, maar het is niet nodig. Onze stadsdieren kunnen prima voor zichzelf zorgen. Ze eten zaden, insecten en groen uit de natuur. Het voederverbod zorgt ervoor dat de vogels gezonder worden en dat mensen minder overlast hebben van plaagdieren.

Boswachter Mark Kras van Staatsbosbeheer legt uit waarom het voeren van eendjes niet goed is voor onze stadsdieren.

Dieren worden ziek

Brood- en etensresten zijn ongezond voor dieren. Er zit te veel zout, gist en olie in en ze worden er dik van. De restjes die in de sloot of vijver terechtkomen, vervuilen het water. Dat is niet goed voor de planten en dieren die erin leven.

Ratten en meeuwen eten restjes

De restjes die in het water of aan de kant blijven liggen, gaan schimmelen en trekken ratten en meeuwen aan. Die zorgen voor overlast.

  • Meeuwen maken veel lawaai en vervuilen de omgeving met poep
  • Ratten brengen via urine, keutels en speeksel ziektes over op mensen, vee en huisdieren (katten en honden)
  • Ratten veroorzaken schade aan gebouwen. Ze knagen aan kabels en leidingen, isolatiemateriaal en hout

Voederverbod

Om de overlast door plaagdieren te voorkomen, geldt er een voederverbod in de gemeente Leidschendam-Voorburg. Het is verboden om dieren in de openbare ruimte te voeren. Het voederverbod is op 1 november 2022 ingegaan en staat in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), artikel 2:65a. Wie toch nog dieren voert in de openbare ruimte, loopt kans op een boete van € 100.

Brood over?

Heeft u oud brood over? Geef het niet aan de eendjes of andere dieren, maar breng het naar een broodbak of een gft-container. Van oud brood en etensresten wordt compost (voeding voor planten) of groene energie gemaakt

  • In de gemeente Leidschendam-Voorburg staan broodbakken. Er staan 2 gecombineerde broodbakken (brood en gft) aan de Prinses Annalaan. In de buurt van de El-Tawheed moskee (aan de Zilvermeeuwlaan 15 in Leidschendam) staat een broodbak
  • Staat er geen broodbak bij u in de buurt? Dan mogen oud brood en etensrestjes in de gft-container bij u in de buurt
  • Is er geen gft-container? Gooi dan uw etensresten en oud brood in de container voor restafval

U kunt natuurlijk ook brood verwerken in een nieuw gerecht.  Bekijk 10 lekkere recepten met oud brood

Etensresten over?

Heeft u etensresten (anders dan brood) over en gooit u dat liever niet weg?

Kinderboerderij

Een bezoekje aan een van de kinderboerderijen in en rond Leidschendam-Voorburg is een alternatief voor het voeren van de eendjes. Kinderboerderijen zijn leuk voor zowel peuters als iets oudere kinderen. Kijk voor een overzicht van de kinderboerderijen op de website Uit met kinderen. 

Afbeeldingen

Telefoon 14 070

Maandag tot en met donderdag  8:30 - 17:00 uur
Vrijdag                                        8:30 - 16:00 uur

 
Cookie-instellingen