Opnieuw je weg vinden

Toen Haya zo’n 6 jaar geleden met haar ouders, broer en zus naar Nederland vluchtte, was het niet makkelijk om hier haar plek te vinden. “Ik moest aan alles wennen. Aan het weer, de taal, de mensen, wat er van mij werd verwacht en hoe ik mijn weg moest vinden als ik bepaalde dingen wilde regelen.”

Het gezin wordt geholpen door een maatje, dat hen de weg wijst en helpt bij allerlei vragen. “Hij heeft mij bijvoorbeeld meegenomen naar de Universiteit in Leiden en laten zien dat ik daar de Nederlandse taal kon leren. Eerst durfde ik niet goed, maar hij heeft mij gemotiveerd om dit toch te gaan doen. Daar ben ik hem nog steeds dankbaar voor. Het is zoveel makkelijker om contact met anderen te maken als je de taal spreekt. En bij de universiteit ontmoette ik ook weer nieuwe mensen. Ik heb er een paar goede vriendinnen leren kennen.”

In Syrië werkte Haya’s vader als tandarts, zelf had ze net een opleiding geneeskunde afgerond. Maar in Nederland hadden ze daar niets aan, want hun diploma’s betekenen hier niets. Haya besluit om helemaal opnieuw te beginnen. Eerst leert ze 1,5 jaar de Nederlandse taal. Daarna doet ze 2 jaar vrijwilligerswerk om met de taal te kunnen oefenen en werkervaring op te doen. Sinds een jaar werkt ze als administratief medewerker bij een huisarts. “Ik ben zo dankbaar dat ik deze kans krijg. Soms begrijp ik een recept of een bepaald woord niet, collega’s willen dan altijd helpen. En daar leer ik dan weer van. Dat is heel goed voor mijn zelfvertrouwen en het vertrouwen in mijn toekomst.”

Uiteindelijk wil Haya wel als medicus aan de slag. Na 4 jaar is het eindelijk gelukt om haar diploma’s naar Nederlands te halen. Ze laat deze waarderen en hoopt dat ze hiermee een BIG-registratie kan krijgen en aan het werk kan als arts. “Als dat niet lukt, ga ik de opleiding tot huisartsassistente volgen. Dat vind ik het mooie aan Nederland: er lijken altijd meerdere routes naar je doel te zijn.”

Maar de taal leren is wat Haya betreft altijd een goede start. “En dan niet alleen door lessen op school te volgen, maar durf er ook mee te oefenen. Ik heb mij pas later gerealiseerd hoe belangrijk dat is. Je leert veel sneller als je elke ochtend even het Nederlandse nieuws kijkt, en als je in gesprek gaat met Nederlandse mensen. Bovendien leert zo’n gesprek je soms nog meer op. Contact met andere mensen zie ik inmiddels ook als een route om te leren omdenken en nieuwe oplossingen voor je vraag of probleem te vinden. Want we kunnen zoveel van elkaar leren.”

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Telefoon 14 070

Maandag tot en met donderdag  8:30 - 17:00 uur
Vrijdag                                        8:30 - 16:00 uur

 
Cookie-instellingen