Verhalen delen

Bij de gespreksgroep van Woej, waar Herman elke week aansluit om over een ander actueel thema te praten, kunnen ze bijna niet geloven dat hij vroeger een heel verlegen jongetje was.

“Ik ben niet nieuwsgierig hoor, maar ik wil wel altijd alles weten”, is hoe de goedlachse 100-jarige zichzelf omschrijft. Hij maakt contact met andere mensen door vragen te stellen, en vertelt ook graag over zijn eigen leven. Over zijn jeugd in Rotterdam, zijn werkzame leven als accountant, zijn lieve vrouw, hun dochtertje, waar zij veel te jong afscheid van moesten nemen, zijn zoon, die voor Ajax juicht terwijl Herman zelf een echte Feyenoordsupporter is, en over de vele mooie ontmoetingen in zijn leven.

Toch voelt ook Herman zich wel eens alleen. “Vooral in de ochtenden. Mijn vrouw en ik waren 65 jaar lang elke dag samen. Maar sinds zij 4 jaar geleden overleed, sta ik weer alleen op."

Herman mist onder meer de gesprekken met een leeftijdgenoot. Over hun jeugd, en de tijd van toen.

Tot iemand van zorgorganisatie Florence voorstelt dat hij eens bij verpleeghuis Mariënpark gaat eten. “Daar werd ik in contact gebracht met een andere weduwnaar, die heel toevallig ook een economische studie heeft gevolgd en ook nog eens dezelfde problemen met zijn ogen had als ik. Tot hij in maart dit jaar overleed, hebben we bijna elke week samen gegeten en zoveel verhalen uitgewisseld. En nog steeds kom ik er elke week om met anderen te kletsen.”

Om zijn verhalen nu en later levendig te houden, verwerkt Herman ze in fotoboeken. Aan de hand van de vele gesprekken met zijn vrouw, foto's en andere documenten, maakt hij een boekwerk over haar eerste 30 levensjaren. En 1 over zijn eigen jeugd. Ook zijn onderzoek naar hun beide voorouders legt hij vast, en hij beschrijft wat hij allemaal heeft meegemaakt in de 2 jaar dat hij dwangarbeid in Duitsland moest doen.

Toch blijft hij ook graag mondeling vertellen. Bijvoorbeeld aan zijn kookbuddy, met wie hij eens in de 2 weken samen boodschappen doet en die voor hem kookt. Of aan de thuiszorg, als ze zijn ogen komt druppelen. “Dat vind ik 1 van de grootste voordelen aan deze gemeente. Er is zoveel geregeld, van hulp aan huis, tot allerlei activiteiten waar je bij aan kunt sluiten.”

Nog een tip voor anderen die zich wel eens alleen voelen? “Durf nieuwsgierig te zijn naar wat er is, want dat levert bijna altijd nieuwe contacten en mooie gesprekken op.” 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Telefoon 14 070

Maandag tot en met donderdag  8:30 - 17:00 uur
Vrijdag                                        8:30 - 16:00 uur

 
Cookie-instellingen