Jong en oud achter de sjoelbak

Jelle van HeiningenFoto: Esther Fotografeert

Dat jong en oud het samen heel gezellig kunnen hebben, bewijst Jelle van Heiningen (28). 2 keer per week begeleidt hij als vrijwilliger een spelletjesmiddag voor bewoners en omwonenden van verzorgingshuis WZH Schoorwijck.

 Sjoelen is het favoriete spel van de meeste aanwezigen, weet Jelle. Inmiddels weet hij de stenen zelf ook aardig in de juiste vakjes te krijgen. “Gelukkig ben ik nog niemand tegengekomen die niet tegen zijn verlies kan”, vertelt Jelle lachend.

De aanleiding voor Jelle om vrijwilligerswerk te gaan doen, is minder vrolijk. 2 jaar geleden liep hij tijdens een fietsongeluk zwaar hersenletsel op. Hij moest alles opnieuw leren, zoals lopen en praten. “Vrijwilligerswerk helpt mij om te revalideren en actief te blijven. En ik leer er allerlei nieuwe dingen van. Zoals omgaan met verschillende soorten mensen en met onverwachtse situaties. Het helpt ook om mijn belastbaarheid te vergroten, zodat ik straks weer een betaalde baan aan kan.”

Maar buiten dat, geniet hij ook volop van de middagen bij WZH Schoorwijck. “Aan het einde van de middag komt er regelmatig iemand naar mij toe om mij te bedanken voor de gezelligheid. Mijn reactie is dan bijna altijd: ‘nee, u bedankt!’. Want we hebben het altijd leuk.”

Jelle zou zelfs willen dat hij eerder vrijwilligerswerk had gedaan. “Als je jong bent, breng je soms best veel tijd thuis door, bijvoorbeeld achter de computer. Maar daar leerde ik niks van, en een ander had er ook niets aan. Nu voel ik me gewaardeerd en nuttig. Als ik een wat mindere dag heb, geven de spelletjesmiddag mij een reden om toch op de fiets te stappen en onder de mensen te komen. Want ik beteken daar echt iets voor een ander, en voel mij daardoor altijd meteen weer een stuk beter.”

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Telefoon 14 070

Maandag tot en met donderdag  8:30 - 17:00 uur
Vrijdag                                        8:30 - 16:00 uur

 
Cookie-instellingen