Bezoek op maat

Foto: Esther Fotografeert

Even op bezoek gaan bij iemand, of naar de sport- of hobbyclub? Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld voor mantelzorgers, die zorgen voor hun partner of een familielid. Daarom heeft Woej het maatjesproject Bezoek op maat.

Vrijwilligers nemen de zorg heel even over, waardoor de mantelzorger een paar uur voor zichzelf heeft.

Eén van die vrijwilligers is Maria van Zutphen. Zij bezoekt sinds 2015 hoofdzakelijk mensen met dementie. “Wat wij dan doen, hangt af van wat iemand nodig heeft. Samen wandelen, samen eten, boeken bekijken, muziek luisteren of iets anders.”

Echt contact maken staat daarbij volgens Maria centraal. “Ik zeg wel eens: ‘ik werk met mijn hart open’. Op de vraag hoe het met ze gaat, of wat ze hebben gegeten, weten mensen met dementie vaak het antwoord niet. Maar als je vraagt naar gevoelens, krijg je echt contact. Soms leidt dat tot heel serieuze gesprekken, maar ik vind het ook belangrijk om samen met mensen te kunnen lachen. Ik vind het ontroerend hoeveel vertrouwen ik krijg, van zowel de mantelzorger als van degene die ik bezoek. Na verloop van tijd bouw je echt een band op.”

De vrijwilligers bezoeken niet alleen mantelzorgers en hun naasten, maar ook andere zelfstandig wonende ouderen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Maria ervaart dat dit vrijwilligerswerk 2 kanten op werkt. “Ik haal er zelf veel voldoening uit. Ik had ook achter de geraniums kunnen gaan zitten, maar ik ben blij dat ik op deze manier nog van betekenis kan zijn voor andere mensen.”

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Telefoon 14 070

Maandag tot en met donderdag  8:30 - 17:00 uur
Vrijdag                                        8:30 - 16:00 uur

 
Cookie-instellingen