Weekblad over alles wat in de buurt leeft

Foto: Esther Fotografeert

Actueel is de Dorpsketting zeker, maar nieuw absoluut niet. “We maken de Dorpsketting al meer dan 50 jaar,” vertelt Leo Oliehoek, vrijwilliger van het eerste uur.

Het weekblad is in 1970 ontstaan uit een wens van verenigingen om inwoners van Stompwijk te informeren over hun aanbod. “Iedereen deed dat op zijn eigen manier. De voetbalvereniging bracht een blaadje uit, de winkeliersvereniging had een maandblad genaamd de Dorpsketting, de kerk liet regelmatig een stukje plaatsen in het Leidsch Dagblad. Op een gegeven moment is iedereen bij elkaar geroepen. Want wat nou als we allemaal samen 1 blad maken? Dat is goedkoper, en dan is alle informatie voor de inwoners op 1 plek te vinden.” Dat was het begin van weekblad de Dorpsketting.

Toen nog een stencil als aanvulling op het maandblad van de winkeliersvereniging, inmiddels een compleet weekblad dat wekelijks bij 500 huishoudens op de mat valt en digitaal door nog eens 150 Stompwijkers wordt gelezen. “Elke maandag komen we met een groep vrijwilligers bij elkaar om alle kopij te beoordelen en de Dorpsketting van die week te vullen. Op dinsdag staat er een nieuwe ploeg klaar om te printen, vouwen en bundelen per wijk. Ook de bezorgers doen het vrijwillig.

We hebben allemaal dezelfde missie, maar daarnaast hebben we het ook gewoon gezellig met elkaar. Toch maken we ons wel eens zorgen om de toekomst. De huidige vrijwilligers kunnen niet eeuwig de kar blijven trekken en de aanwas van nieuwe helpende handen is dun…”

Toch hoopt Leo dat de Dorpketting nog lang zal blijven bestaan. Het Stompwijkse weekblad is de afgelopen jaren met de tijd meegegaan. Inmiddels is er ook een website met al het nieuws en is de Dorpsketting te vinden op Facebook.

“We plaatsen niet meer alleen verengingsnieuws, maar ook andere berichten door en voor Stompwijkers. Als mensen net in Stompwijk komen wonen en ze lezen de Dorpsketting, dan weet zij precies wat er leeft, wat er te doen is en bij welke verenigingen ze kunnen aansluiten als zij contact met anderen willen opzoeken. Dat is waar het ons uiteindelijk ook om gaat.”

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Telefoon 14 070

Maandag tot en met donderdag  8:30 - 17:00 uur
Vrijdag                                        8:30 - 16:00 uur

 
Cookie-instellingen