Zo zoeken buurtteams van alles uit over isolatie, zonnepanelen en warmtepompen. Commissielid Etienne Vollebregt: “Onze jaren 20 en 30 woningen lijken op elkaar. Waarom zou je alleen op onderzoek uitgaan als het ook samen kan? Samen weet én kan je veel meer.”
2040? We willen nú al beginnen met verduurzamen!
In de Lokale Energiestrategie van Leidschendam-Voorburg staat dat Oud Voorburg in 2040 aan de beurt is om over te gaan op schone energie. Dat vond de energiecommissie – die is opgericht door de Wijkvereniging Oud Voorburg – te lang duren. Samen met de 6 andere commissieleden nam Etienne het heft in eigen handen en kwam in actie om de buurt te helpen met verduurzamen. De gemeente is enthousiast en steunt dit initiatief, onder andere door hulp van de Stichting Buurkracht aan te bieden. Met de handige stappenplannen van Buurkracht zijn ze nu volop bezig.
De commissie stuurde vervolgens een enquête uit naar 600 woningen in de buurt die op elkaar lijken. Het doel? Onderzoeken welke maatregelen bewoners al hebben genomen én nog willen nemen. Etienne: “De respons was enorm: 43%! Ook meldden maar liefst 41 mensen zich aan als vrijwilliger. Fantastisch toch?“
Etienne: “Met ons voorwerk nemen we drempels weg om te verduurzamen”
3 buurtteams: Isolatie, Zonnepanelen en Warmtepompen
Met de uitkomsten van de enquête vormden de vrijwilligers 3 projectgroepen: Isolatie, Zonnepanelen en Warmtepompen. Deze onderwerpen werden tot in de puntjes uitgezocht. Van de technische oplossingen en mogelijke subsidies, tot berekeningen van wat maatregelen kosten én opleveren. Jan-Willem de Koning, voorzitter van de Isolatiewerkgroep: “Isoleren is een belangrijke eerste stap, ook als je voor warmtepompen wilt gaan. Daar bieden wij praktische handvaten voor.”
Een bak aan kennis binnen de projecten
Etienne: “Met dit voorwerk van de projectgroepen nemen we lasten weg van buurtbewoners en verlagen we de drempel om te verduurzamen. Want je hoeft niet langer zelf uit te zoeken waar en hoe te beginnen met isoleren en het installeren van zonnepanelen of een warmtepomp. Tijdens buurtavonden in oktober en november presenteren we wat we uitgezocht hebben over de projecten. Daarna kunnen bewoners in gesprek met aanwezige experts in de zaal. Willen ze hun huis verduurzamen? Dan kunnen bewoners een afspraak maken met de installateurs. De uitnodigingsflyers voor deze avonden liggen al op de mat.”
“Wat ik zo mooi vind om te zien”, vervolgt Jan-Willem, “is dat er een bak aan kennis is binnen de werkgroepen. Zo hebben we ingenieurs, een energiecoach en zelf werk ik bijvoorbeeld bij een uitgeverij. Door kennis te bundelen, staan we sterker. En het werkt aanstekelijk, omdat je op nieuwe ideeën komt en ziet wat buren doen.”
Advies op maat van én voor buren
Van de zomer hebben onafhankelijke experts 5 representatieve woningen in de wijk onderzocht. Hierdoor kunnen de werkgroepen een advies op maat aan buurtbewoners geven. Jan-Willem geeft een voorbeeld: “Vaak is het standaardadvies om muren te isoleren. Maar uit de scan van de 5 modelwoningen in onze buurt blijkt dat ze geen spouwmuren hebben. Dat maakt het isoleren van ‘onze’ muren erg kostbaar. Het advies is daarom om in onze buurt te beginnen met het isoleren van de vloeren en daken.”
“En een beter advies dan dat van je buren kan je niet krijgen toch?”, vult Etienne aan. “Er is tegenwoordig zoveel informatie over verduurzaming beschikbaar, dat mensen het vaak niet meer overzien. Wij houden het klein en behapbaar. Vertrouwen in de buurt is onze kracht.”
Het begin van een groter plan
Wat Jan-Willem zijn drijfveer is? “Ik wil de wereld wat beter achterlaten voor mijn kinderen. Want eerlijk is eerlijk: we zijn met z’n allen niet bepaald zuinig geweest met grondstoffen. Zo kan ik iets terugdoen.” Etienne herkent zich daarin: “Ook geeft het me enorm veel energie om dit samen te doen. Je leert je buren kennen en we maken zichtbare stappen.”
Of deze 2 vrijwilligers het laten bij de 600 woningen? Etienne: “Zeker niet! We leren hiervan en daarna rollen we de aanpak uit naar andere buurten in de wijk.” Ook zijn er nog grotere ambities, volgens Jan-Willem: “Al pratende met buren kom je tot ideeën. Denk aan het delen van elektrische auto’s. Maar goed, eerst ronden we deze projecten af. Stap voor stap!”
Meer weten?
Neem eens een kijkje op de website van de energiecommissie Oud Voorburg. Daar vindt u ook de data van de buurtavonden.