Wat weten we?
In 30 jaar tijd moeten er in de gemeente Leidschendam-Voorburg 36.000 woningen van het aardgas af. Hiervoor is niet één juiste oplossing. De energietransitie is een grote operatie en als er één juiste oplossing zou zijn, was het relatief makkelijk om het gasnet af te sluiten. Er zijn verschillende manieren om woningen te verwarmen zonder aardgas. We gaan we op zoek naar de beste mix van alternatieve schone energiebronnen: elektriciteit, warmte en schoon gas. Waarvan we inschatten dat elektriciteit het grootste aandeel zal hebben: 50% tot 90% van de totale energiebehoefte in 2050.
Wat weten we nog niet?
We weten nog niet welke alternatieve warmtebronnen voor onze gemeente geschikt zijn. Dit kan per wijk, per buurt en per woningtype verschillen. In sommige gebieden kunnen we de warmte uit de grond (geothermie) of warmte uit oppervlaktewater (aquathermie) benutten voor kleinschalige warmtenetten. Voor de meeste woningen zullen warmte-koudeopslag (WKO) of warmtepompen geschikt zijn. Bij een WKO gebruik je de energie van de bodem om de woning met water te verwarmen en te koelen. Bij een warmtepomp gebruik je elektriciteit om de woning te verwarmen. Het is nog onzeker of en wanneer waterstof beschikbaar en betaalbaar wordt voor het verwarmen van woningen. Grootschalige warmtenetten lijken niet haalbaar in Leidschendam-Voorburg omdat deze veel aanlegkosten en gebruikerskosten met zich meebrengen vanwege de diversiteit van de woningvoorraad. Leidschendam-Voorburg kent veel wijken met relatief veel afwisselende laag en hoogbouw.
Uitgangspunten warmte
In de gemeente is de woningvoorraad heel divers. Een deel van de woningen is niet of nauwelijks geïsoleerd. Met goede isolatie gaat heel weinig warmte verloren en heb je minder energie nodig om je huis te verwarmen. We kunnen nu al 35% van onze totale energievraag besparen door woningen te isoleren. We gaan uit van isoleren naar energielabel B. Dit verbetert het wooncomfort, verlaagt de energierekening en biedt ons meer keuzevrijheid voor de toekomstige alternatieve warmtebron. Om woningeigenaren nu al te stimuleren om te isoleren biedt de gemeente subsidie aan en een lage rente bij een duurzaamheidslening voor deze maatregel.
Uitgangspunten elektriciteit
We gaan ervan uit dat we 25% van de elektriciteitsvraag in 2050 lokaal kunnen opwekken. Dit zal niet worden opgewekt door grote windturbines en in ieder geval tot 2030 ook niet met zonnevelden, maar wel door zonnepanelen op daken en gevels.
Aanpak wijk voor wijk
De gemeente heeft vanuit de overheid de rol gekregen om de overstap naar aardgasvrij wonen in goede banen te leiden. De gemeente heeft daarmee de taak om voor elke wijk een plan te maken om van het gas af te gaan. Inwoners en bedrijven die van het gas af gaan krijgen zoveel mogelijk keuzevrijheid in de alternatieve energiebronnen. De gemeente faciliteert en ondersteunt hierbij en de aanpak gaat wijk voor wijk. Inwoners krijgen per wijk die aan de beurt is 10 jaar de tijd om de nodige maatregelen te nemen. In de Transitievisie Warmte wordt bepaald welke wijken als eerste aan de beurt zullen zijn en welke als laatste.
Dat de gemeente de regierol heeft, betekent overigens niet dat zij hier alleen voor staan. Met andere betrokken partijen werken we samen in de transitie. Denk hierbij aan woningcorporaties, warmte- en energiebedrijven, installateurs en huurders of huiseigenaren.
Meer informatie
Het volledige document met de uitgangspunten vindt u bij dit artikel. De achtergronddocumenten en de amendementen en moties vindt u bij de raadsstukken van 10 juni.