Veelgestelde vragen Leidschendam-Zuid aardgasvrij

Hieronder vindt u de vragen die gesteld zijn tijdens de informatieavonden van 19 en 20 juni 2024.

De verbranding van aardgas zorgt voor vervuiling en voor uitstoot van CO2. Hierdoor warmt de aarde op. We merken allemaal de gevolgen van klimaatverandering. Ook raakt het aardgas een keer op. Daarom wordt overal in Nederland hard gewerkt om het gebruik van aardgas te verminderen. Ook onze gemeente wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Dit doen we samen door ons energieverbruik te verminderen en zoveel mogelijk over te gaan op schone energie. 1 van de stappen in dit proces is het aardgasvrij maken van wijken.

Voor 2050 moeten we samen onze CO2-uitstoot sterk verlagen. Dit is afgesproken in het wereldwijde Klimaatakkoord van Parijs. Dit is overgenomen in het klimaatakkoord van Nederland. Ook in de gemeente Leidschendam-Voorburg werken we mee om dit klimaatakkoord te behalen.

Leidschendam-Zuid is de 2e wijk waar we het proces naar een aardgasvrije wijk starten.We beginnen in deze wijk omdat het aardgasnet in de komende tien jaar vervangen moet worden. Daarnaast hebben de woningcorporaties Vidomes en Wooninvest al plannen om hun woningen duurzamer te maken. Als deze plannen zijn uitgevoerd, zijn deze woningen geschikt om over te gaan naar aardgasvrij.
 

Het proces van aardgasvrij maken start in een deel van de wijk Leidschendam-Zuid. Op de kaart op de wijkpagina Leidschendam-Zuid ziet u een indicatie van welk deel meegaat en welk deel niet. De woningen die nu niet mee in het proces zijn ouder en moeilijker (gezamenlijk) te isoleren. Een goed geïsoleerde woning is nodig om over te kunnen stappen naar een aardgasvrije oplossing.

De gemeente zorgt dat alle partijen mee kunnen denken over de overstap naar aardgasvrij. Dit betekent dat we overleggen met u en andere bewoners, de woningbouwcorporaties, de VvE’s, Stedin en andere organisaties. Op basis daarvan maken we in ongeveer 2 jaar daar samen met u een plan voor. Dit plan heet een wijkuitvoeringsplan. Hierin staat welke techniek(en) we gaan gebruiken, wat het gaat kosten, wie het organiseert en hoe iedereen betrokken wordt. Als de gemeenteraad het plan heeft goedgekeurd starten we met de uitvoering van het plan. De uitvoering duurt naar verwachting 8 jaar.

Wat betaalbaar is, is voor iedereen anders. De gemeente onderzoekt samen met de wijk wat betaalbaar is. Daarnaast onderzoekt de gemeente alle alternatieven voor aardgas en welke oplossing het beste is.  Zowel op het gebied van kosten als op betrouwbaarheid. Als deze oplossing voor sommige inwoners niet betaalbaar is, dan kijkt de gemeente naar hoe we de oplossing voor iedereen betaalbaar kunnen maken. Bijvoorbeeld door subsidies. 

De gemeente gaat niet over de manier waarop u uw huis verwarmt. Wij willen inwoners voldoende tijd geven om deze overgang zelf goed te regelen. We zetten vooral in op begeleiding van het proces en op ondersteunen daar waar het kan.

Een goed geïsoleerde woning is nodig om over te kunnen stappen naar een aardgasvrije oplossing.  Isoleren van uw woning heeft meerdere voordelen. Het verlaagt uw energieverbruik, het zorgt voor meer comfort, het is goed voor de waarde van uw woning en het is goed voor het klimaat. De informatie over isoleren van uw woning vindt u hier: www.lv.nl/isoleerjewoning
 

Op een gegeven moment wordt de gasleiding verwijderd. Als u op dat moment als huiseigenaar nog allerlei maatregelen moet nemen, dan staat u wel voor een opgave die dan misschien ongelukkig voor u uitkomt. Wij raden u aan om toch vast geleidelijk te gaan isoleren en na te denken wat voor u de beste oplossing is.
 

Voor ieder pand maken de woningcorporaties een plan wanneer bepaalde delen aan vervanging toe zijn. Daarbij houden zij rekening met hoe lang onderdelen van het pand meegaan. En hoeveel geld zij hebben om panden op te knappen. Op basis daarvan beslissen ze welk pand wanneer aan de beurt is voor onderhoud. Die planningen verschillen per pand. Daardoor is het vaak niet mogelijk om in een bepaalde wijk tegelijk alle panden op te knappen. Heel soms lopen de planningen gelijk. Dan werken de woningcorporaties graag samen.

Het is nuttig om als wijk zo veel mogelijk met elkaar af te stemmen en samen tot de meest passende duurzame oplossingen te komen voor de wijk. Als gemeente kunnen wij de samenwerking en het gesprek tussen woningcorporaties en particuliere woningeigenaren in gang zetten. Laat u het ons weten als we hierbij kunnen helpen? Neem contact met ons op via duurzaamheid@leidschendam-voorburg.nl

Vastrecht is een vast bedrag dat je betaalt voor de kosten van het stroomnet (zoals onderhoud en vervanging). Dat bedrag staat los van de hoeveelheid stroom die je gebruik. Vastrecht geldt voor elk netwerk, zoals het waternet en een warmtenet. Bij de overstap naar een andere warmtebron blijf je vastrecht betalen. Bij een warmtenet zijn dat de kosten voor het warmtenet. Bij overstap op warmtepompen moet het stroomnet worden verbeterd. Daardoor gaat het vastrecht voor stroom omhoog. Alleen als een gebouw helemaal geen energie (stroom, warmte of iets anders) van buiten nodig heeft, vervalt vastrecht. De eigenaar moet dan zelf zorgen voor onderhoud en vervanging van het systeem. Dat kost ook geld.

De gemeente en andere instanties helpen u graag met energiebesparingsmaatregelen en verduurzamen. Bijvoorbeeld door het geven van subsidie voor isolatiemaatregelen. U kunt ook uw vragen stellen aan het Regionaal Energieloket. Of u kunt een gratis energieadviesgesprek aanvragen bij Energy Common LV. Voor deze en andere tips kijkt u op de website van de gemeente: www.lv.nl/woningverduurzamen

Als uw cv-ketel nu kapotgaat kunt u kiezen tussen repareren, huren of kopen van een cv-ketel of (hybride) warmtepomp. Het voordeel van huren is dat u het contract kunt opzeggen als de wijk van het aardgas af gaat. Wilt u liever kopen? Hou er dan rekening mee dat u deze niet meer kunt gebruiken als de wijk aardgasvrij wordt. De verwachting is nu dat dat in 2034 is. Vraag een installateur om advies wetende dat rond 2034 de wijk aardgasvrij wordt. Wanneer de wijk aardgasvrij is kunt u de cv-ketel niet meer gebruiken. U moet dan een andere oplossing kopen. Het kan zijn dat dit moment eerder komt dan dat u cv-ketel kapot is en u extra kosten krijgt.

Het besluit om van het aardgas af te gaan is door het Rijk genomen. Als gemeente moeten wij uitvoeren en organiseren. We sturen zoveel mogelijk aan op de laagste kosten voor de bewoners, bedrijven en andere belanghebbenden. Uiteindelijk is de eigenaar van het gebouw verantwoordelijk voor de kosten. Wie dit is, is afhankelijk van hoe u woont:

  • Koopwoning: Uiteindelijk neemt u als woningbezitter zelf de beslissingen over uw woning. U voert de verduurzaming zelf uit en de kosten liggen ook bij uzelf.
  • Koopappartement: Bij een koopappartement heeft u een VvE. Uw mogelijkheden om over isoleren en aardgasvrij te beslissen hangen af van de regels binnen de VvE (de statuten). Informeer bij uw VvE-bestuur wat kan en mag. Het kan zijn dat u een deel van de maatregelen om uw woning te verduurzamen zelf kunt uitvoeren en betalen of dat uw VvE alles doet.
  • Huurwoning: Als uw verhuurder gaat verduurzamen, dan moet de verhuurder de kosten van grotere verduurzamingsmaatregelen betalen. De woning is namelijk eigendom van de verhuurder. Het kan dat uw verhuurder dan de huurprijs wil verhogen om de gemaakte kosten terug te verdienen. Dit mag niet zomaar. Let er bijvoorbeeld op dat de verhoging niet hoger is dan wat u gaat besparen aan energiekosten.

Het Rijk en de gemeente geven subsidie voor verduurzamen van uw koopwoning of koopappartement. Bij de gemeente vraagt u subsidie aan voor isolatie van uw koopwoning of koopappartement en het plaatsen van een groen dak. Doe dit VOORdat u hiermee aan de slag gaat. Bij het Rijk vraagt u ISDE-subsidie aan voor het isoleren van uw koopwoning of koopappartement (incl. glas), het aanschaffen van zonneboiler of warmtepomp, een elektrische kookvoorziening of een aansluiting op een warmtenet. Doe dit NAdat u hiermee aan de slag gaat. 

Tip: U kunt ook een lening aanvragen bij het nationaal warmtefonds om uw koopwoning of koopappartement te verduurzamen. Onze gemeente geeft een extra korting op de rente van 1%.

De informatie over de verschillende soorten subsidies vindt u hier: lv.nl/energiesubsidie. 

Telefoon 14 070

Maandag tot en met donderdag  8:30 - 17:00 uur
Vrijdag                                        8:30 - 16:00 uur

 
Cookie-instellingen