Gemeenteraad stemt unaniem in met nieuwe duurzame bibliotheek in Leidschendam

18-01-2024

De gemeente kan aan de slag met het verbouwen en verduurzamen van het gebouw aan Fluitpolderplein 12 in Leidschendam voor de nieuwe bibliotheek.

De gemeenteraad is enthousiast over het ontwerp en is gisterenavond unaniem akkoord gegaan met het voorstel om het pand meteen te verduurzamen volgens de uitgangspunten die dit voorjaar zijn vastgelegd in het Uitvoeringsprogramma Duurzaamheid 2023-2026. Het naastgelegen pand Fluitpolderplein 10 wordt ook meteen verbouwd en geschikt gemaakt voor een nieuwe huurder of koper, bij voorkeur een maatschappelijke organisatie die samenwerkt met de bibliotheek.

Wethouder Marcel Belt: “De nieuwe bibliotheek wordt een duurzame maatschappelijke en culturele huiskamer voor de heel Leidschendam. Ik ben daarom heel trots op dit resultaat. Zonder de inbreng van inwoners en samenwerkingspartners hadden we dit niet kunnen bereiken. Heel belangrijk ook dat de gemeenteraad heeft ingestemd met de extra verduurzamingsmaatregelen. Het pand staat in de Amstelwijk, de wijk die door de gemeente in het kader van de Transitievisie Warmte is aangewezen om in de komende 10 jaar als eerste over te schakelen op duurzame energie. Daarvoor moet het pand worden klaargemaakt voor lage temperatuur verwarming. De verbouwing is het logische moment om dit te doen en als gemeente geven we het voorbeeld.”

Klaar voor de toekomst

Eerder hebben honderden inwoners via een vragenlijst, gesprekken en een tekenwedstrijd meegedacht over hoe de nieuwe bibliotheek er uit moet zien en wat er te doen moet zijn. Gerard Hendriks, directeur Bibliotheek aan de Vliet: “Ik ben razend enthousiast over het ontwerp dat hieruit voortgekomen is. Volgens mij zijn we er zeer goed in geslaagd om de wensen van inwoners en partners uit het participatietraject te vertalen naar een gebouw. Een gebouw dat veel mogelijkheden biedt tot een aangenamer verblijf, activiteiten, studie en samenwerking met partners op het gebied van het sociaal domein, cultuur en educatie. En dat niet alleen: het nieuwe pand is veel toegankelijker dan ons huidige gebouw aan het Fluitpolderplein 5. Het wordt een compleet andere bibliotheek. Klaar voor een toekomst als ontmoetingsplek voor de hele buurt en als informatie- en ondersteuningspunt voor iedereen die wil leren, lezen of ontdekken.”

Vervolg

Er wordt een aanbestedingsprocedure gestart voor een aannemer die Fluitpolderplein 10 en 12 gaat verbouwen. Als dat proces loopt, wordt ook de inrichting van de nieuwe bibliotheek uitgewerkt en aanbesteed. Als alles volgens plan verloopt, gaat de nieuwe bibliotheek rond de zomer van 2025 open.

Voorgevel bibliotheek in de avond

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Telefoon 14 070

Maandag tot en met donderdag  8:30 - 17:00 uur
Vrijdag                                        8:30 - 16:00 uur

 
Cookie-instellingen