Klankbordgroep enthousiast over schetsontwerp

21-04-2023

Hebben we in het schetsontwerp voor de vernieuwde bibliotheek in Leidschendam de behoeften van inwoners goed vertaald? Dat is de vraag die we aan de Klankbordgroep 2.0 hebben gesteld.

De klankbordgroep bestaat uit een aantal inwoners en medewerkers van maatschappelijke organisaties, onder meer op het gebied van welzijn, jongeren, toegankelijkheid en onderwijs, en heeft dus getoetst of de uitkomsten van het participatieproces over de toekomst van de bibliotheek (2020 / 2021) voldoende in het schetsontwerp (tekening / filmpje) zijn verwerkt. Modernisering is hierbij het uitgangspunt.  

Complimenten van klankbordgroep

De klankbordgroep reageerde erg enthousiast op het schetsontwerp: “Heel knap hoe alle uitkomsten van de participatie bij elkaar zijn gebracht”, “ik denk dat iedereen vindt wat hij hoopte”, “het voelt als een plek van iedereen” en “het ontwerp leent zich voor heel diverse activiteiten en ontmoetingen”. De bibliotheek wordt volgens het schetsontwerp een plek waar verschillende gebruikers naast elkaar terecht kunnen. Volwassenen die willen lezen, werken of ontmoeten, kinderen of jongeren die willen leren en ontdekken én inwoners die willen leren lezen en schrijven of hun weg willen kunnen vinden op het Internet.

Een belangrijk aandachtspunt van de klankbordgroep is de toegankelijkheid van de nieuwe bibliotheek. De klankbordgroep vindt het mooi om te zien dat hier al duidelijk over is nagedacht, maar heeft nog wel wat suggesties voor de verdere uitwerking. Bijvoorbeeld om het mindervalidetoilet groter te maken, schuifdeuren te gebruiken in plaats van draaideuren en ook te denken aan voorzieningen voor slechtzienden.

Ook heeft de klankbordgroep een aantal ideeën voor de programmering. Lees meer in de samenvatting van de klankbordgroepbijeenkomst.

Vervolg klankbordgroep en partners

De feedback vanuit de klankbordgroep wordt waar mogelijk meegenomen in het volgende ontwerp: het voorlopig ontwerp. Daarnaast wordt er voor maatschappelijke organisaties een sessie georganiseerd om na te denken over de samenwerking met de bibliotheek. Welke activiteiten zouden zij in de bibliotheek willen organiseren, en wat is daar voor nodig?

Als alles volgens planning verloopt, zal het voorlopig ontwerp, inclusief een berekening van de kosten, voor de zomervakantie van 2023 klaar zijn en aan de klankbordgroep worden voorgelegd. De opening van de vernieuwde bibliotheek staat gepland voor de zomer van 2024.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Telefoon 14 070

Maandag tot en met donderdag  8:30 - 17:00 uur
Vrijdag                                        8:30 - 16:00 uur

 
Cookie-instellingen