Gemeente Leidschendam-Voorburg legt dit jaar de laatste hand aan het Water- en Rioleringsplan 2022-2027. Daarin staat hoe zij de wettelijke taken op het gebied van afvalwater, regenwater, oppervlaktewater en grondwater gaat uitvoeren. ”De bijdrage van de inwoner is hard nodig”, zegt wethouder water en groen Floor Kist.
Gemeente Leidschendam-Voorburg deed in 2017 een simulatie van de bui van de eeuw. Op displays konden inwoners zien wat er bij een bui van zo’n omvang in hun straat gebeurde. ”Dat creëert essentieel bewustzijn”, zegt Floor. “Om het hoofd te bieden aan klimaatverandering en te voorkomen dat we straks met veel te veel óf te weinig water zitten, is actie nodig.”
Grootscheepse operatie
Het doel is helder: er mag zo min mogelijk relatief schoon regenwater het riool instromen. Zodat rioleringen bij wateroverlast niet overlopen, en de grond het water opneemt en reserves biedt in periode van extreme droogte. De gemeente is daarom bezig met een grootscheepse operatie. De komende 40 jaar is de riolering overal aan vervanging toe. ”Zaak is om tijdens die vervanging het hemelwater van het afvalwater af te koppelen. Want in onze gemeente komt veel hemelwater op privégrond terecht, dus de helpende hand van inwoners is zeker nodig”, aldus Floor. ”Je hebt altijd mensen die geen zin hebben in zo’n ingreep, het niet nodig achten of het te duur vinden. Dat kan natuurlijk, maar omdat klimaatverandering (met extreem droge zomers en forse piekbuien) zich niet zomaar terugtrekt, moet er echt iets gebeuren. Daarom doen wij er alles aan om onze inwoners mee te krijgen in die afkoppeloperatie.”
Tegemoetkoming en afkoppelcoaches
Als inwoner van onze gemeente hoeft u niet te vrezen dat u op zichzelf aangewezen bent bij de afkoppeling. De gemeente neemt zo’n 50 procent van de kosten voor de afkoppeling van regen- en afvalwater op zich, namelijk voor het deel aan de voorzijde van de woningen. Dat gebeurt tegelijk met het vervangen van de riolering. Floor: “En we werken met zogeheten afkoppelcoaches die u kunnen helpen bij de afkoppeling in uw achtertuin. Met deze stimulans hopen wij op bereidwilligheid bij de inwoner om samen met ons het water in onze greep te krijgen.”
Groene tuinen en daken
Naast de grote afkoppelingsopgave, kunt u meer doen in de strijd tegen klimaatverandering. Floor ziet al veel mooie, goede initiatieven. Van particulieren die kiezen voor een groen dak, tot scholen die hun speelplein vergroenen. “De Vereniging van Eigenaars (VvE) ‘s-Gravenloo had een groot, plat, grauw dak en heeft dat omgebouwd tot een gevarieerd groen dak met waterberging.” Floor hoopt dat inwoners dit soort voorbeelden aangrijpen als inspiratie. Er is ook subsidie voor groene daken. Floor: ”Stel: u heeft een plat dak, bijvoorbeeld op een schuurtje, dan kunt u dat laten begroeien. We merken dat mensen dat nu nog ingewikkeld vinden. Ze vragen zich bijvoorbeeld af of dat kan in combinatie met zonnepanelen. Dat kan zeker! Sterker nog: zonnepanelen worden dan koel gehouden dankzij het groene dak.”
”We kennen ook het concept ‘Tegel eruit, plantje erin’ waarbij iedereen een tuintegel kan inleveren en daarvoor een plantje terugkrijgt. Eens in de zoveel tijd wordt zo’n actie georganiseerd, bijvoorbeeld tweeëneenhalve week geleden door Groei en Bloei in samenwerking met de vrienden van Stadstuin Rusthout’, aldus Floor. "Het idee is dan dat je met de plant je tuin wat groener maakt, zodat het water wat makkelijker de grond in gaat."
Een emmer in de douche
Natuurlijk is de wethouder zelf ook thuis met dit thema bezig. “Nog zoekend naar een mooie regenton, hebben we overal gietertjes en emmertjes staan waar we ‘s avonds het groen in de tuin mee besproeien. In de douche staat een emmer, waarin we het koude water opvangen waar we nog niet onder willen staan. Daarmee spoelen we het toilet door. We douchen bovendien heel kort; binnen 3 minuten ben ik klaar. We hebben een halve groene tuin, helaas geen plat dak, maar wel overal zonnepanelen. Het bewustzijn is er en ik hoop dat met mij velen dat zullen hebben.”
Foto boven dit bericht
Wethouder Floor Kist (links): “Mensen vragen zich af of dat wel kan: een groen dak in combinatie met zonnepanelen. Dat kan zeker! Zoals op het dak van het Dalton-schoolgebouw in Voorburg.“